Loading Laddar...
 

Introduktionsutbildning (Handledarkurs)

Introduktionsutbildning - Krav, och tillstånd

Fr.o.m 1/1 2006 är det enligt lag, ett krav att du som vill övningsköra privat går en introduktionskurs. Den som övningskör privat måste ha en godkänd handledare. Din eller dina blivande handledare måste även de gå kursen, men det är inget krav att ni alla går samtidigt. Eleven måste vara minst 15 år och 9 månader för att få gå introduktionsutbildningen.

Vidare krävs ett handledartillstånd för handledaren och ett körkortstillstånd för eleven för att kunna övningsköra. Tillstånden ansöks hos Transportstyrelsen. www.transportstyrelsen.se

Både handledare och elev måste visa upp giltig legitimation innan kursstart för att intyg efter genomgången kurs skall kunna utfärdas. Handledaren måste ha ett körkort som är godkänt i Sverige.

Du kan vara handledare till flera elever. Det krävs tillstånd för varje elev, men det räcker att du går introduktionskursen 1 gång, giltighetstid 5 år från den dag utbildningen genomfördes.


Kursinnehåll och intyg

Kursen är vid ett tillfälle (se Kurskalender) och består av en tre timmar lång teoretisk utbildning. Goda råd ges om hur en icke auktoriserad körkortsutbildning bör gå tillväga, framför allt sett ur ett säkerhetsperspektiv. Det finns även tid för frågor och diskussion. I pausen serveras kall och varm dryck och goda mackor.

Efter genomgången kurs rapporteras deltagarlistan in till Transportstyrelsen av Anderssons Trafikskola. Introduktionskursen är giltig i fem år från den dag utbildningen genomfördes.

I kursmaterialet finns instruktioner om hur du går tillväga för att ansöka om handledarskap. Handläggningstiden varierar och kan följas på transportstyrelsen.se.

Betalning ska göras i förskott! 

Boka din plats online här!

 

< Tillbaka till Startsidan